Tuesday, September 20, 2016

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 1.000 ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΜΗΛΑ ΣΤΗΝ ΖΑΓΟΡΑ ΜΕ 40 ΕΥΡΩ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ!!

Οι αλλοδαποί, αλβανικής κυρίως καταγωγής, έρχονται κάθε χρόνο στη Ζαγορά
για τη συγκομιδή των μήλων και παραμένουν στην περιοχή περίπου ένα μήνα με το μεροκάματο να κυμαίνεται γύρω στα 40 ευρώ ημερησίως.
Κάποιοι φιλοξενούνται από τους παραγωγούς, άλλοι, όμως, καταλύουν σε διάφορους δημόσιους χώρους, ακόμη και σε εγκαταλειμμένα σπίτια. Για τους αλλοδαπούς το σημαντικό είναι να βγάλουν ένα καλό εισόδημα για τα δεδομένα της πατρίδας τους, ώστε να καλύψουν και αυτοί τις ανάγκες τους ενόψει του χειμώνα.
Σχεδόν κάθε παραγωγός έχει έναν ή δύο αλλοδαπούς που τον βοηθά, αν και βέβαια αυτές τις ημέρες ολόκληρες οι οικογένειες των Ζαγοριανών βρίσκονται στις καλλιέργειες και μαζεύουν μήλα. Ο στόχος είναι να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η συγκομιδή, καθώς μπορεί να προκύψει κάποια ραγδαία επιδείνωση του καιρού και η παραγωγή να πληγεί.

 Γι’ αυτό και απαιτούνται έμπειρα χέρια για τη συγκομιδή των μήλων. Και πολλοί αλλοδαποί που προσφέρουν αυτή την περίοδο στη Ζαγορά, διαθέτουν την απαιτούμενη εμπειρία, έχοντας εργαστεί χρόνια στις καλλιέργειες.

Βέβαια το ζήτημα είναι γιατί οι χιλιάδες Έλληνες άνεργοι δεν ενδιαφέρονται και οι ίδιοι να πάνε να εργαστούν έστω και για ένα μήνα στις καλλιέργειες και να μαζεύουν μήλα λαμβάνοντας ένα εισόδημα που θα τους καλύψει τις ανάγκες για ένα-δύο μήνες.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς κ. Βάιος Κομνηνός τόνισε πως φέτος έχουμε μια καθαρή, καλή παραγωγή, κάτι που είχε να συμβεί εδώ και πολλά χρόνια. Και πλέον έχουν έρθει οι μετανάστες για να δουλέψουν στις καλλιέργειες για ένα και πλέον μήνα, όσο διαρκεί η συγκομιδή. Οι Έλληνες όσο μπορούν και θέλουν, έρχονται και αυτοί, αλλά είναι ελάχιστοι.
Ο κ. Κομνηνός αναφέρθηκε και στο ζήτημα με τα εργόσημα για τους μετανάστες. «Υπάρχει το πρόβλημα πως θα χρησιμοποιήσουμε τους μετανάστες για τη συγκομιδή και δεν θα μπορέσουμε να τους περάσουμε στα έξοδά μας. Στη Ζαγορά αυτή την περίοδο βρίσκονται 1000 αλλοδαποί που αμείβονται κατά μέσο όρο την ημέρα μεταξύ 35-40 ευρώ. Η εργασία είναι σκληρή και διαρκεί από πολύ νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, αφού τη μια μέρα την έχεις την παραγωγή και την άλλη μπορείς να τη χάσεις από κάποια κακοκαιρία. Πάντως αρκετοί από τους μετανάστες που έρχονται στη Ζαγορά, γυρίζουν όλη την Ελλάδα και ζητούν δουλειά για να κάνουν τη συγκομιδή μήλων διαθέτοντας την απαιτούμενη εμπειρία».

Πηγή: www.e-thessalia.gr

loading...