Wednesday, April 15, 2015

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Δεν θα δοθεί δόση στην Ελλάδα τον Απρίλιο-Ετοιμάζουν σχέδιο σε περίπτωση χρεοκοπίας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Δεν θα δοθεί δόση στην Ελλάδα τον Απρίλιο-Ετοιμάζουν σχέδιο σε περίπτωση χρεοκοπίας
Δημοσίευμα ΒΟΜΒΑ της Die Zeit και δηλώσεις αξιωματούχου του Γερμανικού
ΥΠΟΙΚ-Πρώτη δημοσίευση:

​Η εβδομάδα των παθών μπορεί να τελείωσε τα…  μαρτύρια ωστόσο για την Ελλάδα, όπως φαίνεται θα συνεχιστούν για πολύ ακόμη. Η χώρα μας και οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους είναι και πάλι στο επίκεντρο του γερμανικού τύπου με την Die Zeit, να αποκαλύπτει ότι οι Γερμανοί επεξεργάζονται ένα νέο σενάριο για την Ελλάδα που περιλαμβάνει χρεοκοπία, χωρίς ωστόσο να φύγουμε από το ευρώ και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να ξεκαθαρίζει  την ίδια ώρα, ότι δεν πρόκειται να καταβληθεί καμία δόση στην χώρα μας τον Απρίλιο.

«Διαπραγματευόμαστε με την Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Εάν υπάρχει μια λίστα μεταρρυθμίσεων, τότε το επόμενο βήμα είναι η λεγόμενη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) για να γίνουν επίσημες αλλαγές στους όρους του προγράμματος βοήθειας. Αυτή είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και κανένας στο Eurogroup δεν περιμένει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 24 Απριλίου», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού  υπουργείου Οικονομικών, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

«Όταν υπάρξει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει η εφαρμογή. Η Ελλάδα θα πρέπει να συμφωνήσει τους νόμους και σε κάποια στιγμή οι θεσμοί θα διενεργήσουν μια αξιολόγηση της υλοποίησης και μόνο σε αυτή τη βάση θα μπορεί να καταβληθεί η βοήθεια. Εάν κανείς έχει την εντύπωση ότι η βοήθεια μπορεί να καταβληθεί τον Απρίλιο, νομίζω ότι αυτό είναι λάθος», πρόσθεσε.

 Die Zeit: Σχέδιο για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ μετά από χρεοκοπία

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την εφημερίδα Die Zeit, το Βερολίνο φοβάται πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί τις επόμενες εβδομάδες στις υποχρεώσεις πληρωμών. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να σταματήσει να χρηματοδοτεί τη χώρα με ευρώ.

Η εφημερίδα επισημαίνει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Ελλάδα, ώστε να καταβάλλει εμπρόθεσμα τη δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εξηγώντας παράλληλα το σκεπτικό της γερμανικής κυβέρνησης .

Το παρόν σχέδιο έχει ως στόχο να επιτρέψει στην ΕΚΤ να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα ακόμη και σε περίπτωση χρεοκοπίας. Για το σκοπό αυτό, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν στις οικονομικές συναλλαγές της κεντρικής τράπεζας, ακόμη και μετά μια ενδεχόμενη πτώχευση.

Προϋπόθεση για μια τέτοια παραχώρηση είναι όμως, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Die Zeit, η Ελλάδα να συνεργαστεί και να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των μεταρρυθμίσεων. Αν αυτό δεν γίνει, το σενάριο εξόδου από το ευρώ είναι πιθανό. Ακόμα και τότε η Ελλάδα θα “συνδέεται” με την Ευρώπη - μέσω της ενίσχυσης των ροών από τις Βρυξέλλες για τη διευκόλυνση της μετάβασης προς το δικό της νόμισμα.

loading...